Arne U. Sandvik

Arne U. Sandvik

Boktrykkermesteren som gjør en kjempeinnsats

Arne U. Sandvik var nylig på New Life Literature (NLL) for ellevte gang for å vedlikeholde maskinparken. Han reiser en gang i året.

Første gang Arne U. Sandvik var på Sri Lanka var i 2001. Han er boktrykkermester, og har i de senere årene drevet eget firma. Arne sier med glimt i øyet at det var en feiltagelse som førte ham til NLL første gangen.

-Et trykkeri i Oslo gikk konkurs og en fotosetter ble solgt til NLL på Sri Lanka. De fikk den ikke til å gå, så jeg reiste ned for å hjelpe dem i gang, forteller han. Slik begynte det, og siden har Arne vært involvert i arbeidet.
-Dette er en form for misjonsarbeid der jeg kan bidra faglig med det jeg kan, sier han.
Den største utfordringen for Arne har vært å få «Gossen» (rotasjonspressen) montert sammen og opp å går. Dette gjorde han sammen med de ansatte på trykkeriet.

-Først måtte det støpes et solid fundament, for selve maskinen er på 50 tonn. Det tok tre år fra vi startet til vi fikk trykket noe på den. Da var jeg der fire til seks uker pr år, sier han, og legger til: -Så fort som maskinen trykker nå har den aldri gjort før. Der har vært en kontinuerlig forbedring av kvaliteten. Her er det motsatt av en bruktbil som blir dårligere med tiden, sier boktrykkermesteren. Hovedfokuset denne gangen har vært å skifte nye reservedeler på gossen.

-Det har vi ikke gjort før. Tidligere har vi laget lokale deler og slipt og reparert på de gamle, sier han. -Det er absolutt ikke siste året min kone Gunn og jeg reiser nedover, sier Arne U. Sandvik med et smil.